Слатински родове

  Потребителски рейтинг: 5 / 5

  Звезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активна
   

  Истории и факти, споделени от Стоян Димитров Стоянов, правнук на Геко Йошев Маринков

  Родът Колеви – част от рода Йошеви

  Дядо Коле – родоначалник на рода Колеви идва в село Слатина от село Бояна. Започва работа като ратайче в рода Йошеви. Бил много работлив и свестен младеж. Не минало много време и Йошеви осиновили младежа. Вероятно дядо Коле е осиновен в семейството на една от двете дъщери на Йоше Маринков. Именно между имотите на синовете на Йоше Маринков се намират и парцелите на дядо Коле.

  Герой от Руско-турската война

  Георги Йошев Маринков е най-големият син на Йоше Маринков. Той загива в Руско-турската война.

  „Един срещу много – те нямаха никакъв шанс!“

  Бойната история на Божил Геков Йошев е един от примерите за Българската бойна слава. Йошевият род е дал редица свидни жертви във войните за освобождение на България. През Първата световна война дядо Божил воюва на фронта. Един ден срещу неговата войскова част се изправят добре въоръжени френски войници. Видът им говори, че това са хора от африканските колонии на французите. Нашествениците започват да бълват интензивен огън и нашите войници са принудени да напуснат позициите си. При отстъплението дядо Божил е ранен в единия крак. Той пада в един окоп и не може да се измъкне със своите. В окопа дядо Божил заварва множество пушки, ръчни гранати и муниции. Той не губи кураж, а напротив, с цялата си ярост воюва сам срещу многобройния противник. На следващият ден нашите войски настъпват и що да видят – дядо Божил лежи жив в окопа, а от французите – ни помен. За героичната постъпка дядо Божил е награден. По-късно му предлагат народна пенсия, но той отказва. Дядо Божил доживява почти до сто години.

   

  На снимката е Геко Йошев Маринков, роден на 12.10.1859 г.

  Гвардеец

  Стоян Геков Йошев е най-големият син на Геко Йошев Маринков. Той е училищен и общински настоятел. Бил е и овчар през годините. През време на войните Стоян Йошев е служил в гвардейска част, която е отговаряла за охраната на царя, както и на царския дворец. Като охрана на висшата власт е бил освободен от военна повинност, докато тримата му братя са воювали на фронта.

  На снимката  е синът на Геко Йошев Маринков - Стоян Геков Йошев  -  Гвардееца

  Фото-клубът 

  Константин Семерджиев - ръководител на фото-клуба към читалище Светлина 1921 - Слатина е известен фоторепортер, журналист, писател, фотограф-художник и преподавател. За отдадеността му на фотографията, както художествена, така и репортажна свидетелстват множеството издадени от него книги. 

  Част от тях се ползват като учебни пособия в специалностите с фотография на средни и висши учебни заведения. Друга част присъстваше в библиотеката на фото-клуба. Членовете на ръководеният от него фото-клуб овладяха през годините отлично  преподаваният материал и постигнаха рутина при създаването на фотографии. Тези постигнати с желание и труд успехи се виждат, както от изготвените фототабла за организирани от читалището фотоизложби, така и от грамотите и отличията, с които неговите възпитаници се представяха на национални събития. Фото-клубът е мерил сили с фоторепортери на вестници, като "Работническо   дело", "Отечествен фронт", "Земеделско знаме", "Труд", "Народна младеж", а първите места сами говорят за уменията на членовете му. 

  Искрата, която запали Константин Семерджиев с невероятния си подход на преподаваните сложни химични процеси и невероятна оптико-физична материя се предава от учениците му на поколенията след тях. 

   

  На снимката  - 1983 година  ляво - Константин Семерджиев - ръководител на фото-клуба; до него председателя на читалището Петър Кръстев, библиотекарката Надежда Луканова, седнали от ляво на дясно:

  Бойко Петров - публицист, водещ на предаването Панорама;

  Румен Петров - брат на Бойко;

  Иван Карастоев - от Йошевите;

  Петър Танев;

  Снимката прави Петър Стефанов - от Йошевите.

  Тъмната стаичка.

  Това е помещението, в което се проявяват негативите и позитивите.

  Тук се промиват също и проявените снимки.

  В дъното се виждат металната вана за промиване, както и стъклениците с фотографски разтвори.

  В ляво на кадъра е отговорника на фото-клуба - Петър Стефанов - от Йошевите.

  Състав на фото-клуба.  - 1988 г.

  Снимката е направена в копирното помещение на клуба.

  В дъното се вижда вратата на стаичката с фототехниката.

  Виждат се таблата от току-що завършила фотоизложба на читалището.

  Ръководителят на фото-клуба Константин Семерджиев е седнал в средата.

  Момичетата, седнали около него създадоха през годините прекрасни снимки от живота на квартала и столицата.

  Прави: в ляво - Иван Карастоев - от Йошевите; в средата - Петър Стефанов - от Йошевите; в дясно - Юлиян Дончев.

  Снима Бойко Петров

  Братовчед ми – Иван Карастоев ми припомни забавна история, свързана с работата ни във фото-клуба. Предстоеше изложба с участието на клуба. Трябваше да се подготвят фототабла с увеличени репродукции. За да постигнем необходимия размер на фотоплакатите завъртахме копирните апарати „Крокус“ на обратно и експонирахме снимките направо върху пода на помещението. Времето напредваше, поради което секретарката ни остави ключ от входната врата на читалището за да довършим материалите за изложбата. Снимките бяха готови и се миеха във ваната. Голямата сушилна преса загряваше за да започнем сушенето. В този момент токът спря. Времената бяха такива – имаше режим на тока и честите спирания бяха станали почти ежедневие. Иван и аз – Петър Стефанов решихме да довършим работата у дома. Пресата беше гореща. Снимките бяха ледени и мокри. Някак си грабнахме всичко необходимо в ръце и се пренесохме в домашни условия. През нощта сушихме снимки. На сутринта по познатия ни вече начин грабнахме отново всичко необходимо и го върнахме в лабораторията. Подготвихме таблата и осигурихме изложбата. Бяха сърцати и отговорни времена.

  Златното отличие и грамотата са израз на благодарност за времето, когато ентусиазмът и любознателността създаваха история в образи! Благодарност към учителя! Благодарност към ръководството на читалището!

   

  Школи и курсове

  Естрада

  Пиано

  Солфеж и пиано 

  Китара

  Акордеон

  Български народни танци

  Изобразително изкуство

  Английски език

  Работно време

  Работно време на библиотеката:

  Работа с читатели:

  Понеделник: 9:30 - 17:30 

  Вторник: 9:30 - 17:30

  Сряда: 9:30 - 13:00 

  Четвъртък: 9:30 - 17:30

  Петък: 9:30 - 17:30

  Почивни дни: събота, неделя и всички официални празници

  Контакти

  Адрес: 1574  София, ул. "Гео Милев" 136

  • email: thitaliste_svetlina1921@abv.bg

  Председател: 0888439256

  Секретар:

  • Сл.тел.: 02/8734875
  • GSM: 0884514178

  Библиотекар:

  • Сл.тел.: 02/8734291