Новини

  Потребителски рейтинг: 0 / 5

  Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
   

  Номинации за Нови Будители на Община Слатина

   

  Проф. дтн инж. Цоло Вутов

  Проф. дтн инж. Цоло Вутов е предприемач, учен и работодател на над 4000 души.

  Носител е на орден „Стара планина” – първа степен за изключителен принос и заслуги към икономическото развитие на страната и изграждане на съвременните индустриални отношения.

  В биографията си има много авторитетни награди и отличия, които са признание за приноса му в различни области – икономика, наука, минерално-суровинна индустрия, благотворителност.

  Удостоен е с почетен знак на Българския червен кръст за съпричастност към каузите на организацията, отличието HUMANITATIS CAUZA на Съюза на слепите в България, званието Почетен гражданин на София-област. Проф. Вутов е един от големите дарители по време на извънредното епидемиологично положение и един от големите дарители и благодетели на България изобщо.

  Професорът индустриалец е и сред големите дарители за каузи на Българската православна църква, общини, учебни заведения, научни институции. Онези, които го познават, казват, че човещината е сред големите му достойнства.

  „Срещам се с Цоло Вутов, за да получа доза оптимизъм. Надежда за по-добро бъдеще. Той не желае да се осветяват пътищата, по които върви, за да помага на българската култура. Но стотици книги нямаше да стоят в ръцете на читателите си, ако Цоло Вутов не беше протегнал ръка да ги подкрепи. Деца играят в училища, преобразени с помощта на Цоло Вутов. Пожелавам на Цоло Вутов и на всички българи да видим утре България такава, каквато той я вижда в мечтите си“ – казва писателят Антон Дончев.

  Проф. Вутов е и един от най-големите добротворци на район „Слатина“, откъдето и произлиза – от стар слатински род.

  За проф. Вутов тази родствена връзка с район „Слатина“ не е необходимо условие за благодеятелната му роля за развитието му. Но със сигурност прави приноса му към нашия общ дом тук по-специален.

  Той е основен дарител за ремонта на читалище „Светлина 1921“ през 2018 г., благодарение на който сградата е възстановена и дейността в читалището се разгръща с пълна сила. Днес в него има 25 самодейни състава, една от най-богатите библиотеки в София с десетки хиляди книги, налични и в електронен каталог благодарение на сърцатата библиотекарка Петруна Маринова, също номинирана за съвременен будител тук.

  С дарение на проф. дтн инж. Цоло Вутов през 2021 г. бе издадена книгата „Кратка история на село Слатина, Софийско", която съдържа разкази за 29 стари слатински рода и е създадена по запазен ръкопис на Любен Грозданов, в миналото ръководител на читалищния кръжок „Роден край". С подкрепата му е издадена и новата книга „Слатина: раннонеолитно село в Софийско поле“ на чл.-кор. проф. дин Васил Николов и Десислава Такорова.

   

  Петруна Маринова

  Петруна Маринова (Поли) е ярка и незабравима личност, номинирана от редица хора, родени и отраснали в район „Слатина".

  Тя е библиотекар на читалище „Светлина 1921" и като такава е една от най-успешните в София. Библиотеката на читалището наброява близо 25 000 тома, а Петруна печели проект след проект от Министерството на културата за постоянно обновяване на фонда й.

  Основен принос на Поли Маринова е работата й по историята на старите слатински родове, събрана от нея в книгата „Кратка история на слатинските родове", публикувана със съдействието на проф. дтн инж. Цоло Вутов, почетен будител в тази кампания.

  Работата по книгата започва спонтанно, от разговори с хора, които посещават библиотеката. Постепенно те започват да споделят с Петруна историите на предците си, живели по тези места, когато тук е било село Слатина.

  Историите са много, а героите в тях - необичайни, силни характери, които са променяли сами средата и съдбата си. Животът на много от тях бил неразделно вплетен и в историята на читалище „Светлина 1921" - едно от най-старите в България.

  Наследниците на слатинските родове прииждали от всички точки на света, носели реликви, останали от дедите и прадедите им - носии, гайтани, стари фотографии, показващи празници, които вече не празнуваме, терлици, оръжия. Отзвукът от събитието „Моята връзка с България" довело много от тях директно при Петруна. Тя е документирала, събирала, подреждала, систематизирала.

  Така се стигнало до създаването на книгата, която е на разположение в библиотеката на читалището, както и до уебсайта, разказващ историите на старите слатински родове.

  Както Поли сама се изрази: „Написаното остава".

   

  Дора Николова

  Дора Николова е живата история на район „Слатина“ и неин най-изчерпателен документалист.

  Самата Дора произхожда от стар слатински род, когато Слатина е само съседно на София село с горди и непокорни хора. Тя продължава да живее тук и до днес и да работи всеотдайно за съхранението на историята, която е безценна не само за жителите на района, но и за цяла София.

  Дора Николова е журналист, редактор и литератор. Пише книги, различни материали, статии за печатни и онлайн медии, касаещи  дейностите и събитията на територията на района.

  Част от приноса към документирането на историята на район „Слатина“ и неговите ярки, необичайни хора се намира на сайта на читалище „Светлина 1921“, от което Дора е неразделна част.

  Гюргя Стоева: „Дора е изключително ведър човек, който неуморно пази огъня на историческото наследство на Слатина и не спира да се бори особено за възстановяването на църквата „Свети Мина“.“

  Винаги е подкрепяла всички дейности на НЧ „Светлина 1921“ , популяризира събитията в него и участва в организацията им.

  Продължава да пише разкази за стари слатинци, включени в новото издание на "Кратка история на село Слатина".

  Дора е автор на четири книги: „Ветрища“, „Слънчеви камбани“, „Недопустимият живот“ и „С въглен в сърцето“.

   

  Евелина Павлова

  От основаването на школата за народни танци на Евелина Павлова „Фолклорика" през 2006 г. през нея са преминали повече от 15 000 души - възрастни и деца.

  Потомка на стар слатински род, Евелина е наследила творческия порив на предците си. Неин прадядо е поетът Димитър Христов Миховски, наричан „стихоплетецът", а негов брат е Иван Христов Миховски, един от основателите на читалище „Светлина-1921" в кв. „Слатина". Дъщеря е на хореографи.

  Каузата на Евелина е не просто да подклажда у хората любов към автентичния български фолклор в цялата му пъстрота и разнообразие, в цялата му палитра от емоции и послания, но и да възпитава памет, родово самосъзнание и традиции.

  Тя прави това с всички останали дейности, с които ангажира децата - керамика, кулинарни ателиета, месене на хляб, езда, йога, посещения на музеи.

  Дори в малката си езикова школа Евелина успява да докосне сърцата и на деца, и на родители, като ги ангажира с участието в различни каузи, насърчава ги да творят, изследват, търсят и опознават света.

  Евелина Павлова е докоснала сърцата на много от Вас. Работата й оставя следа, припомня корените, вдъхва надежда за бъдещето, озарява.

  Антония Йорданова: „Имам щастието да съм близо до нея и да черпя от мъдростта й, да се вдъхновявам от силата й и да

  се радвам на добрината й. За мен тя е прекрасен човек, скъп приятел, много всеотдайна, безкористна и благородна."

  Мария Шишкова: „Заради всичко, което прави Ева в малка общност като нашия квартал, я възприемам като будител на днешното време."

   

  Школи и курсове

  Естрада

  Пиано

  Солфеж и пиано 

  Китара

  Акордеон

  Български народни танци

  Изобразително изкуство

  Английски език

  Работно време

  Работно време на библиотеката:

  Работа с читатели:

  Понеделник: 9:30 - 17:30 

  Вторник: 9:30 - 17:30

  Сряда: 9:30 - 13:00 

  Четвъртък: 9:30 - 17:30

  Петък: 9:30 - 17:30

  Почивни дни: събота, неделя и всички официални празници

  Контакти

  Адрес: 1574  София, ул. "Гео Милев" 136

  • email: thitaliste_svetlina1921@abv.bg

  Председател: 0888439256

  Секретар:

  • Сл.тел.: 02/8734875
  • GSM: 0884514178

  Библиотекар:

  • Сл.тел.: 02/8734291