Живот и дейност на народно читалище Светлина

  Чествуването 40-годишнината на народно читалище "Светлина" съвпада с десетилетието, в което се отпразнува по най-тържествен начин 100-годнипната на народните читалища. С право на това чествуване се отчете, че няма друга масова, обществена и политическа организация с такъв дълъг живот и дейност, като читалището.
  Възникнали през епохата на Възраждането - епоха на настъпилото икономическо и културно раздвижване в нашата страна - в епохата на нейното революционно надигане против петвековното турско иго, те нито за момент не измениха на народа, бяха винаги с него и в обществено-политическите борби, и в страданията, и в победите.

  Вижте документа в съкратен вид в pdf.

  ...

  Не е безинтересно да се отбележи, как бяха отпуснати 500 хиляди лева /по тогавашен курс на лв./ от Червенков чрез КНИК за започване на строежа на читалището". Беше решено да се пише писмо на Червенков за отпускане на 500 хиляди лева на читалището. Но само с писмо работата нямаше да се свърши, затова се наложи да се отиде лично при др. Червенков и да му се разкаже уст­но колко са големи и нарастнали нуждите на населението от изграждането на един културен дом. Тази задача беше поставена на другарите: Младен Колев, Стефан Янков Караджов и Велик Георгиев. След като чакахме близо един час др. Червенков, най-после той пристигна и ни покани да влезем в кабинета му. Бай Младен още с влизането си в кабинета се обръща към др. Червенков с думите: "Ти добре си се наредил - меките ти столове, кожените канапета, персийския ти килим, защо сега не дойдеш в Слатина да ни видиш?" Др. Червенков се обърна към него и му каза: "Чакай бе бай Младене, какво искаш. Още не си влезъл в кабинета ми и задочна да ме гълчиш". "Слушай, др. Червенксв - подема отново шеговито бай Младен - дошли сме при тебе първо: да ни дадеш за построяването на читалището в Слатина 500 хиляди лева – чуваш ли какво ти казвам - и второ: да ми дадеш леката си кола да отида в Панчарево с бабата на баня и пак повтори думите: чуваш ли какво ти казвам?"Др. Червенков, който от началото не схвана правилно думите на бай Младей, бързо го разбра, усмихна се и рече: Слушай бай Младене, всичко това, което ми искаш е хубаво, но държавата не разполага с много пари за построяването на читалищни сгради, обаче аз ще се постарая в рамките на възможното да ви заделим известни средства. След това получихме съобщение, че ни се отпускат 500 хиляда лева". 

  /Из спомените на Велин Георгиев/.

  (0 votes)

  Школи и курсове

  Естрада

  Пиано

  Солфеж и пиано 

  Китара

  Акордеон

  Български народни танци

  Изобразително изкуство

  Английски език

  Работно време

  Работно време на библиотеката:

  Работа с читатели:

  Понеделник: 9:30 - 17:30 

  Вторник: 9:30 - 17:30

  Сряда: 9:30 - 13:00 

  Четвъртък: 9:30 - 17:30

  Петък: 9:30 - 17:30

  Почивни дни: събота, неделя и всички официални празници

  Контакти

  Адрес: 1574  София, ул. "Гео Милев" 136

  • email: thitaliste_svetlina1921@abv.bg

  Председател: 0888439256

  Секретар:

  • Сл.тел.: 02/8734875
  • GSM: 0884514178

  Библиотекар:

  • Сл.тел.: 02/8734291