Новини

  Потребителски рейтинг: 0 / 5

  Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
   

  Храмов празник на старинен храм „Св. Вмчк Мина“ в район „Слатина“

  На 11 ноември, в деня когато Православната църква почита паметта на св. Мина, столичният храм „Св. вмчк Мина“, намиращ се в Район „Слатина“, отбеляза своя храмов празник.
  С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, в храма беше извършен празничен водосвет.
  Празникът на храма беше уважен от Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, който оглави тържествения водосвет, в съслужение с архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, протойерей Андон Софиин, предстоятел на храма, протойерей Йоан Попиванов, протойерей Лъчезар Попов, свещенослужители от столичния храм „Св. Троица“ в кв. „Слатина“, протойерей Костадин Тренев, свещеник Лука Китин, йеродякон Вартоломей, йеродякон Поликарп, дякон Игнатий Игнатов и дякон Стефан Игнатов.
  Поводът за архиерейското служение в храма беше както отбелязването на патрона на църквата, така и подкрепата, която светата Митрополия оказва за пълноценния живот на храма, както и отбелязването на 150-годишнината от основаването на светинята.
  Историческото събитие беше уважено от г-н Георги Илиев, кмет на Район „Слатина“, г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска митрополия, както и от представители на Българската армия, различни институции и организации и стотици православни християни, дошли да се помолят на св. Мина да ги закриля и пази от всяко зло.
  След водоосвещението епископ Поликарп произнесе проповед и изтъквайки важни моменти от живота на Христовия страдалец, насърчи присъстващите да обичат светеца, да се стремят да му подражават и да бъдат убедени, че той ще принесе тяхната молитва пред Божия престол и ще се застъпва за тях винаги, като ги учи да бъдат Христови във всичко.
  Епископ Поликарп изказа благодарност към протойерей Андон Софиин за безспирните му трудове за въздигането на храма и неговото „възкресяване“, и му пожела търпение, мир и усърдие, за да се увенчае всичко с успех за слава на Бога и духовно въздигане на народа. Епископът поздрави всички от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит.
  На свой ред отец Андон благодари на епископа за присъствието и на всички, допринесли за благодатното отбелязване празника на св. Мина.
  Отбелязването на храмовия празник на църквата, отварянето на нейните врати за верния народ и 150-ата годишнина от построяването му бяха отпразнувани тържество благодарение и на музикално-певческата програма, която Църковното настоятелство на храма, воглаве с отец Андон, и ръководството на кметството при район „Слатина“ бяха организирали, за да зарадват присъстващите и гостите на събитието.
  Всички присъстващи бяха нагостени и с рибно ястие, за здраве и благословение.

  Школи и курсове

  Естрада

  Пиано

  Солфеж и пиано 

  Китара

  Акордеон

  Български народни танци

  Изобразително изкуство

  Английски език

  Работно време

  Работно време на библиотеката:

  Работа с читатели:

  Понеделник: 9:30 - 17:30 

  Вторник: 9:30 - 17:30

  Сряда: 9:30 - 13:00 

  Четвъртък: 9:30 - 17:30

  Петък: 9:30 - 17:30

  Почивни дни: събота, неделя и всички официални празници

  Контакти

  Адрес: 1574  София, ул. "Гео Милев" 136

  • email: thitaliste_svetlina1921@abv.bg

  Председател: 0888439256

  Секретар:

  • Сл.тел.: 02/8734875
  • GSM: 0884514178

  Библиотекар:

  • Сл.тел.: 02/8734291