Потребителски рейтинг: 0 / 5

  Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна

  Баба Линка - прочутата  ясновидка  на Слатина

  Разказва Юлия Виячева, интервюирана от Дора ВУЧКОВА

   

  Твърди, че тогава, в дет­ството й, във всеки двор има­ло много деца, семействата били многобройни, живеели заедно в голям дом.

  - Като деца много играехме, гонехме се, криехме се, скача­хме на въже, на народна топка докъм полунощ, никой не ни притесняваше - припомня си Юлия.

  - От това време си спомням баба Линка, ясновидката, беше много добра. Играех много в нейния двор, не са ни гонили от двора. Той беше винаги много пълен с хора от цялата страна и от Македония, идваха и много руснаци. Беше се прочула чак в Русия по онова време. Пълен беше дворът й с хора, денонощно прииждаха хора с каруци, по много народ. Спяха в каруците си и чакаха реда си.

  Баба Линка беше дребна женица с кърпа на главата. Живееше в малка къща с голям двор, беше осиновила едно момиче, нямаше свои деца. Спомням си, че моята баба Лозена е ходила при баба Линка. Баба Лоза беше болна жена с труден живот. Като момиче била голяма хубавица. Живяла в софийското село Мрамор. Но я харесва един човек, когото тя не одобрява. За да избегне женитбата с него, избягала при сестра си Доста в София, живяла до Орлов мост.

  Баба Лоза се жени за дядо ми, който дошъл в Слатина от

  Локорско. Онзи човек не се примирява, че е загубил баба ми, проследява я, намира я и я прострелва. Куршумът минава под сърцето й и там остава до края на живота й.

  Баба бе родила две деца, баща ми Гаврил и леля ми Цецка.

  Беше голяма домакиня, много подредена. Беше гвоз­деят на селото, кой каквото не можеше да направи, ходеше за съвет при нея. Веднъж отишла при баба Линка да й гледа, а тя я посрещнала от вратата с думите:

  - Лозе, Лозе, много си до­бра жена, но много си болна. Но когато починеш, няма да бъдеш болна. Имаш една иконка на Свети Иван Рилски в чекмеджето на масата. Извади я и я сложи на видно място. Тя не трябва да стои там.

  Баба много се изплашила, прибрала се у нас, намерила иконката. Тази икона и сега е в нас, подарих я на брат ми, той има две деца и вну­ци. Аз нямам. Много обичах моята баба Лоза. Събуждах се посред нощ и започвах да я викам, страхувах се да не умре, както беше предрекла баба Линка - исках да разбера, че е жива. Тя ме е отгледала и аз много я обичах. Живееше с куршум в сърцето до края на живота си и беше много работлива, умееше всичко да върши най-добре от всички в селото - спомня си с обич за нея Юлия. - Големите праз­ници у дома бяха Великден, Прошка, Коледа, Гергьовден. Винаги се събираха много хора с богата трапеза, с печено агне, ракията се поднасяше с гъсто кисело мляко за мезе от нашите овце, имахме голям стопански двор. С другата ми баба Катерина, майка на моята майка, много ходехме по манастири. Спяхме там преди храмовите празници, на другия ден раздаваха курбан за здраве.

  Баба Лоза беше болна, за­това не можеше да ходи до ма­настирите и палеше свещичка у дома. Спомням си, когато се вдигаше сватба в Слатина, на нея отиваше цялото село. Имаше обичай младоженците да обиколят селото, с гостите, като шествие.

  После всички се събира­ха в центъра на Слатина и се заиграваше едно общо многоредово хоро. Играехме до премала, до припадък, беше весело и много хубаво - спомня си Юлия.

  - И днес обичам много да играя хора, записвах се в курсове, ходех на стадион „Васил Левски" да играя там Паневритмия, много ми харесваше, доставяше ми невероятно удоволствие. Не съм от дъновистите, не съм ходила на Рилските езера, но да играя Паневритмия ми доставя невероятно удоволст­вие - казва Юлия.

  - Винаги съм била икономист, спомням си времето, когато се обучавахме на първите компютри. 

  Потребителски рейтинг: 0 / 5

  Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна

  Библиотеката при Народно читалище „Светлина 1921“ печели проект

  Библиотеката при Народно читалище „Светлина 1921“ печели проект за нови книги на стойност 1005.19 лева по проект на Министерство на културата : "БЪЛГАРСКИТЕ БИБЛИОТЕКИ-СЪВРЕМЕННИ ЦЕНТРОВЕ ЗА ЧЕТЕНЕ И ИНФОРМИРАНОСТ"  -  2019 година.

  Потребителски рейтинг: 0 / 5

  Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна

  Георги Илиев - кмет на Слатина

  Работният ми ден номер 41 започна към 06:30, когато се захванах да чета и отговарям на съобщения към тази страница и на непознати към личния ми профил.

  Още веднъж моля:

  Пращайте сигнали и идеи чрез електронните платформи (приемаме от всички, даже от някои, които не знах, че съществуват) или с мейл на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. - така ще бъдат заведени и ще мога да реагирам официално на тях и да ги разпределя за работа. Фейсбук е чудесен канал за комуникация, но не е официален.

  Първата среща за деня бе с директорките на осемте общински детски градини в района, която насрочих вчера следобед за днес сутринта. Благодаря им, че се отзоваха толкова бързо!

  Признавам, че в началото на срещата бях доста рязък и изказах грубо мнение по отношение на Капиталовата програма, залегнала в проекто-бюджета на Столична община, но за нея - малко по-долу.

  Говорихме за проблемите им - как бройките на децата в групите се намаляват, а с тях и финансирането (бюджетът им е определен за едно дете и се умножава по броя им), докато постоянните разходи за персонал, поддръжка, отопление, охрана и т. н. се увеличават. Как имат нужда от разширяване и ремонт на базите. Например ДГ 62 Зорница в Христо Ботев имат пространство, могат и искат да отворят още две групи. Намирам го за наистина необходимо, предвид очакваното повторно затваряне на прохода под влаковата линия (този път за минимум 6 месеца до 1 година), което ще направи воденето на децата до градините в Христо Смирненски много сложно и времеемко. От друга страна, това ще увеличи общия брой на децата, които ще можем да приемем.

  Помолих след срещата да ми напишат писмо с всички належащи проблеми, включително и такива, които не сме обсъдили и да го внесат официално.

  Разбрахме се да правим такава обща среща в средата на всеки месец след 13-то число.

  След това имах среща с представители на общинското дружество Пазари Изток ЕАД, което управлява пазар Слатина и пазар Ситняково. Запознахме се и обсъдихме няколко мащабни идеи, за осъществяването на които и двете страни могат да си бъдат полезни. Ще ви ги представя, когато добият повече “плътност” и имаме план как да ги реализираме.

  След края на работния ден отидох до НЧ Светлина 1921 (първата снимка). От библиотекаря Петруна Маринова научих много за историята на читалището и за нейните усилия да пренесе възрожденските традиции в дигиталния свят. Посетете сайта им http://svetlina1921.eu

  Накрая искам да ви поканя на общественото обсъждане за бюджета на Столичната община за 2020 г.

  Всъщност, моля ви да дойдете на това обсъждане!

  То ще се проведе в четвъртък, 16.01., от 18:00 ч. на Московска 33.

  С предложенията за бюджета можете да се запознаете тук:

  https://www.sofia.bg/2020-financial-year

  На мен лично, както и на цялото ръководство на район Слатина ни направи изключително неприятно впечатление тоталното отхвърляне на всички наши предложения (с изключение на едно), които подадохме в изисвания срок.

  Позволявам си да публикувам писмото, което изпратих на уважаемата г-жа Фандъкова по този повод, ведно с приложенията, от които се вижда какво сме предложили.

  Потребителски рейтинг: 0 / 5

  Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна

  Годишен читателски членски внос

   

  От 2020 година библиотеката ще обслужва своите читатели срещу заплащане.

  Годишният членски внос за всички читатели е 5.00 лева.

  Потребителски рейтинг: 0 / 5

  Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна

  Жители на Слатина събират историята си в читалище "Светлина"

  публикувано на 10.07.20 в 12:46

  В библиотеката на читалище “Светлина 1921” се събират спомени и снимки на наследниците на старите слатинци, които да бъдат основата, по-скоро - новото във второто издание на книгата “Кратка история на село Слатина, Софийско” от Любен Грозданов.

  Авторът е бил учител по български език и литература в квартал „Ботунец“ и е създател на клуб "Роден край". Като краевед е събрал и издал историята на читалището и на село Слатина. 

  На сайта на “Светлина 1921” вече има качени доста разкази на наследници, както и снимки на старите родове от района.

  Своите разкази и документи слатинци могат да споделят до края на месец август, като се обърнат към Петруна Маринова, която работи в библиотеката на читалището.Поводът за инициативата е във връзка със 100-годишнината на читалището, която ще бъде отбелязана през 2021-ва.

  "Слатинското землище се е простирало от Народно събрание, през днешната Борисова градина, "Дружба", Младост 1" до Летище София. Жители, шесто поколение, пазят и стари снимки, и документи. Хората в района са много ентусиазирани", каза с нескрита радост Петруна Маринова.

  Тя призовава повече читалища и библиотеки да събират спомените за старите българи.

  Школи и курсове

  Естрада

  Пиано

  Солфеж и пиано 

  Китара

  Акордеон

  Български народни танци

  Изобразително изкуство

  Английски език

  Работно време

  Работно време на библиотеката:

  Работа с читатели:

  Понеделник: 9:30 - 17:30 

  Вторник: 9:30 - 17:30

  Сряда: 9:30 - 13:00 

  Четвъртък: 9:30 - 17:30

  Петък: 9:30 - 17:30

  Почивни дни: събота, неделя и всички официални празници

  Контакти

  Адрес: 1574  София, ул. "Гео Милев" 136

  • email: thitaliste_svetlina1921@abv.bg

  Председател: 0888439256

  Секретар:

  • Сл.тел.: 02/8734875
  • GSM: 0884514178

  Библиотекар:

  • GSM: 0894635332
  • Сл.тел.: 02/8734291