Потребителски рейтинг: 0 / 5

  Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна

  СТАРИ  СЛАТИНСКИ  РОДОВЕ

  Преди Освобождението Слатина е наброявала 63 български къщи. Кмет е бил Пенко Китов.

  След Освобождението, през 1880 г. в Слатина е имало 84 къщи.

  При присъединяването към столицата на 13 април 1938 година - 10 000 са били жителите на Слатинската община. Кмет е бил Владимир Димитров.  Днес жителите на квартал Слатина са близо 70 000.

  Някои слатински родове носят имената на своите основатели.

   Други са кръстени на това, с което са се занимавали, трети имат прякори, които използват и като обозначение на целия род.

  БАЛДЖИЙТЕ, БАЗОВИТЕ – ЕДИН РОД  Балчи“ от турски е пчелен мед. Балджийските имали кошери с пчели и произвеждали мед. Били 5-ма братя –Геле, Тодор, Ристо, Лазо и Митко и 4 сестри.

  БОНДОВИТЕ, ВОЙНИЧКИТЕ ЕДИН РОД

  БУДИНАЦИТЕ

  ВИТКОВИТЕ

  ГАНГАРСКИТЕ – „Ганга“ на турски е барабанче – вероятно някои от рода е бил глашатай.

  ГЕШЕВИ

  ГЪЛЪБОВИТЕ

  ДЖЕЛЕПЕТЕ, ПАНЧОВИ, ТОПКОВИ, ЛАСКОВИ -ЕДИН РОД – По време на Руско-турската война Йованчо Джелепски обичал да казва често на своите съселяни от Слатина на турски „Дур, баръш гелди - трай, мир иде“ и от тук произлиза прякорът „барашък“, а неговите потомци да ги наричат „ БАРЪШИЦИТЕ“

  ИЛТАНОВИТЕ, БИБИШЕТЕ, МИТАКОВИТЕ – ЕДИН РОД

  ИЛЧОВИТЕ

  ЙОНКОВИТЕ, ДЖОНЕВИТЕ – ЕДИН РОД

  ЙОШЕВИТЕ, КОЛЕВИТЕ – ЕДИН РОД

  КАРАДЖОВИТЕ – „кара“ от турски означава  мургав, черничък. Отглеждали  овце.

  КЕЛЕШЕТЕ - ПЕТЪР КРЪСТЕВ, МАРГАРИТА ДОЙЧИНОВА, ПЕТЪР ДОЙЧИНОВ - ЕДИН РОД „Келеш“ – от турски е хубав, представителен.

  КАРАДАЦИТЕ

  МАДЖАРСКИ / МАДЖАРЕТЕ / – СТОИЛ И ЦВЕТА МАДЖАРСКИ - ЦОЛО, НЕДКА, КУНКА ВУТОВИ  - ЕДИН РОД.

  НИКОЛА ВЕЛИНОВ ДИМИТРОВ - общественик и бивш търговски представител на България, дарител,   ЛЮБА СТОИЛКОВА съпруга на Никола ВелиновОТ РОДА МАДЖАРСКИ

  МИОВИТЕ

  МИЯЛКОВИТЕ

  МИХАЙЛОВИТЕ – БЛАГОЙ, РОСИЦА

  ПЕНКОВИТЕ

  ПЕРЧЕКЛИИТЕ, МИЛЕНОВИТЕ, ПЕТНЬОВИТЕ – ЕДИН РОД  Основател на ПЕТНЬОВИТЕ е Петър,  който е бил терзия. Дошъл е от село Пасарел.

  СТАМБОЛИЙТЕ

  СТОЙКОВИТЕ

  СТОЯНОВИТЕ

  ТАШОЧКИТЕ, КАЗАЦИТЕ, ВАЧОВИТЕ, АДЖИЙСКИТЕ  ЕДИН РОД

  ТОТОВИТЕ, БЕЛЕВИТЕ – ЕДИН РОД

  ТОШЕВИТЕ, БОЖИКОВИТЕ – ЕДИН РОД

  ХАРИЗАНОВИ

  ЦИГАНЧАРЕТЕ

  ШЕНГОВИТЕ ( ДУДОВИТЕ ) – ЕДИН РОД

  ШИКОВИТЕ, СТОИЛОВИТЕ – ЕДИН РОД - Наименованието на фамилията произлиза от  турската дума “ашик“ - певец. Още преди освобождението от този род имало добри черковни певци, като братовчедите Никола и Панчо Шикови.

  ШИНДАРЕТЕ

  Previous Next

  Потребителски рейтинг: 0 / 5

  Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна

  Късаме със САЩ и гробището изчезва

   

  Ст. н. ц. д-р Иван Димитров е завършил Военно училище, а след това и Военна академия. Има аспирантура и дoцентура по проблемите в историята на България след 9 септември 1944 г. 15 г. е работил в Института по Военна история. 64-годишен е, от 1979 г. живее в кв. "Слатина".

  - Как продължава историята с американското гробище, след като е било открито, г-н Димитров?

  - То е открито тържествено на 4 юли 1946 г. Просъществувало е до 1951 г. Тогава България къса отношения със Съединените американски щати и гробището изчезва. Останките на загиналите американски войници първо са прехвърлени в Южна Италия. След това американската страна си ги взема и ги прибира в Щатите. Всъщност гробището го е имало само 5 години – от 1946 до 1951 г.

  - Колко време ви отне да проучите задълбочено фактите?

  - Написването на материала не ми отне много време, защото имах събрана информация отпреди. Тази статия се базира на документи от архивите на Министерството на вътрешните работи и на Министерството на външните работи. Това са двата основни архива, с които съм работил. Това не е плод на някаква измислица или фантазия. Иначе съм проучвал още стотици документи, разговарял съм и с очевидци. Имах късмета да срещна хора, които са съпреживявали откриването на гробището на американските войници.

  - Какво ви провокира да се занимавате с тези факти от историята?

  - Вижте, аз съм професионален военен и познавам отблизо историята от този период. Издал съм и книга „По волята на победителите“. Тя третира проблемите на съглашението за примирие, което1 сключва България след Втората, световна война. Готвих я дълго време, той като според мен тя е много сериозна книга и изследва контактите с англичани и американци. Само преглеждането на съществуващата документации ми отне година и половина. В нея също съм разгледал историята на американското гробище на загиналите войници в квартал „Слатина“.

  - Според вас защо американците са избрали именно това високо място? Гробището се намира на могила.

  - Мястото се вижда отдалече и е с много висока надморска височина. Това петно е било предвидено за Висше техническо училище, но идеята така и не се реализира. Освен това е достатъчно отдалечено от София, днешният квартал „Слатина“ тогава е бил село.

  - С какво се занимавате сега?

  - Пенсионер съм и се занимавам с мои неща. Знаете ли – имам идея! Може би ще е хубаво хора ветерани да разказват за значими събития от миналото от различни квартали на София. Трябва да има такава рубрика, мисля, че е подходяща.

  Previous Next

  Потребителски рейтинг: 0 / 5

  Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна

  В Слатина са погребани 200 американски воини  

  Уважаема редакция, с внимание прочетох публикацията ви за произхода на името на някогашното с. Слатина. Тя ми подсказа, че мога да разкажа за малко известни събития от новата история на това село.

  Ст.н.с. д-р ИВАН А. ДИМИТРОВ

   

  През есента на 1945 г. структурите на Съюзната контролна комисия (СКК) на българска територия функционират на пълни обороти. Американската мисия търси и да наеме в нашата страна "подходящ парцел земя за неопределено време за основаване на гробища, където ще се пренесат останките на американските военни, загинали в България през времето на военните действия". Сформирана е група от петима офицери, ръководена от капитан Джоузеф ди Стефано. При една своя разходка с кола той намира подходящо за целта място на могилката до християнската църква и гробището на Слатина. Делегацията на САЩ при СКК настой­чиво моли българското правителство да предостави въпросния терен за гробище. Американците бър­зат, докато нашите власти протакат. Все пак в края на януари 1946 г. площта за военното гробище е осигурена.

  Скоро след това започва търсенето и идентифици­рането на останките на мъртвите воини.
  На 20 февруари американската група е в местността Урвич край с. Панчарево. Два дни по-късно се работи при е. Кладница, на 26 фе­вруари -вс. Кошарево, по­сле в Радомир и т.н.
  Интензивната дейност на хората на капитан Джоузеф ди Стефано, в максимална степен улеснена от българските домаки­ни, продължава и през следващите месеци - до началото на юли 1946 г.

  Докато върви разкриването и идентифицирането на останките и пренасянето им в София, българските специалисти изграждат гробището. Конкурсът за проектирането и строителството му, обявен от американската военна мисия, е спечелен от строителния инженер Илдо Беров. Той е подпомаган от българските офицери за свръзка при американската военна мисия Стефан Стефанов и Борис Паланков. Въпреки стопанските затруднения в страната всичко потребно за бързото изграждане на гробището е осигурено.

  През юни 1946 г. гробището е построено. Завършеният му вид включва два павилиона в задната част и гробищен парцел с подготвени около 200 места за гробове в средната част. На лицевата страна е изградена голяма петолъчна звезда (един от символите на САЩ). На нея е монтиран метален пилон с височина 10-15 метра, върху която се развява американското знаме. Заради сравнително високата надморска височина на Слатинския редут знамето съвсем ясно се вижда от съседните квартали.

  В паметта на възрастни жители на Слатина много неща са избледнели, но споменът за развятото американско знаме, с което са имали директна зрителна връзка, остава незаличим.
  Цялата площ е богато озеленена с цветя, дръвчета, трева под ръководството на един от най-добрите ни лесовъди - Духтев. Прокарани са и алеи. Под знамето е оформен плац за почетна рота.
  Повечето от тленните останки на американските летци са положени през април и май 1946 г.

  В гробовете са поставени около 200 бели чувалчета с етикети, съдържащи данните на загиналите.

  Междувременно американското правителство решава 30 май - Деня на падналите американски войници, да се чества тържествено.

  Денят е отбелязан и на гробището в Слатина. Пред паметта на загиналите се прекланят представи­телят на САЩ Барне, генерал Робъртсън - шеф на американската военна мисия, полковник Олбек, офицери и войници от мисията, между които и капитан Ди Стефано. Присъ­стват още аташето по печата при американската мисия Джеймс Кларк, преби­ваващият в страната американски журналист Леман, духовни лица, американски длъжностни чинове от военните бази в Италия, близки на покойниците, български генерали и офицери и др. С едноминутно мълчание присъстващите почитат паметта на храбрите си съотечественици.
  Идентифицирането на мъртъвците приключва в началото на юли 1946 г. На 4 юли (националния празник на САЩ) гробището е открито официално. Присъстват представители на СКК в България, членове на американската, английската и съветската военна мисия. Тук са и видни български правителствени ръководители и военачалници. На тържествената церемония са и офицерите за свръзка от американската и английската военна мисия от VI отдел.

  Previous Next

  Потребителски рейтинг: 0 / 5

  Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна

  Откъде идва името

  "Слатина" значи солен извор

   

  H.c. I ст. д-р АННА ДИМИТРОВА-ЧОЛЕВА

   

  Днешният квартал „Слатина“, разположен в източна посока от центъра на столицата ни, до 1961 година е бил отделно село.

  То е изрично споменато в документи още от 1420 година като Ислатина.

  Между 1576-1762 година селището е отбелязвано в турската административна литература и в архивни документи като Ислатъна, Ислатине, Ислатене, Слатина.

  В известния Боянски поменик от XVII век също фигурира село Слатина.

  Името на селището е възникнало от вече изчезналата диалектна дума слатина, която означава солен извор.

  Предполага се, че така са били назовавани водните източници, от които най-често добитъкът, а и диви животни, са пиели вода.

  Думата е производна от прилагателното слат, съвременното солен и широко разпространената наставка -ина.

  В старобългарския език слатина е имала още значение и като мочурище, блато, а също и извор, чиято вода не блика, застояла е.

  Думата съществува и в другите славянски езици, с нея често са били именувани местности и селища.

  Почти във всяка бивша околия в България е имало село или местност с подобно название.

  Такива са например село Слатина в Радомирско.

  Previous Next

  Потребителски рейтинг: 0 / 5

  Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна

  Слатинската река

  Радой Педев

   

  В миналото безброй реки и потоци се стичали от Витоша и прорязвали Софийското поле. Една от тях е Слатинската река. Проучванията показват, че селището Слатина принадлежи към ранния неолит и се отнася към периода 5810-5750 г. пр. новата ера. Откритите останки от бобър, сравнително едри риби и черупки от миди свидетелстват, че Слатинската река била пълноводна и с постоянен дебит. А също така. че водите на реката били чисти, тъй като мидите живеят само в чисти води с песъчливо и пясъчно-тинесто дъно.

  Открити са останки и от бобър. Той от дълбока древност е смятан за ценен дивеч. Месото му се използвало за храна, а кожата му била много ценена за направа на дрехи.

  Подходящо място за живеене на бобрите били обраслите с храсталак и върбалак брегове на реката. Много места край реката били обрасли с дъбови гори, в които живеели елени, глигани и дивото говедо тур.

  За съществуването на дъбови гори доказателството е дъбовият материал, от който били изградени жилищата. Изчисленията показват, че за строежа на едно жилище в Слатина били необходими 91 дъбови дървета. Сечището се намирало на около 3-4 км от селището и дърветата се превозвали през зимата с шейни, теглени от волове. Всеки впряг пренасял по 22-25 дървени елемента.

  Първобитният човек строял жилищата си е сътрудничество с природата. Най-главното условна при избиране на мястото за селище било то да бъде на здравословно място, в близост до вода и околностите да са богати с гори, дивеч и пасища.

  Край Слатинската река е построена най-голямата открита досега жилищна постройка от VI хилядолетие преди новата ера.

  Реката хилядолетия но-села живот и препитание на хората. По думите на бай Йордан от Слатина (роден 1922 г.) реката имала много вирове, някои дълбоки по 2 метра с много риба.

  Бай Цене (род. 1921 г.) е ловил риба дори във воденичната вада на слатинската воденица. Край реката се редели върби и 6ари. обрасли с папур, край които ловците дебнели диви гъски и патици. Поради изобилието на бари и гьолове хиляди жаби огласяли околността. Затова тук било едно от сборищата на софийските щъркели. При големи наводнения на река Искър се наводнявало цялото пространство от гара Искър до Слатинската река, където се оттичала водата.

  По протежение на реката били градините на селяните. Всяко домакинство имаше по 500-600 кв. м. на които отглеждаше разнообразен зеленчук", твърди бай Йордан. В по-лето пък всеки стопанин имал бостан с по 2-3 декара дини и пъпеши. Дините били много едри и прочути на софийския пазар, а пъпешите – много сладки и ароматни. От всичко това днес няма следа. От реката е останал някакъв канал, който все още се точи през Слатина, и за да не сбърка някой за какво става дума, улицата, която минава по-край него, носи името „Слатинска река“.

  Школи и курсове

  Естрада

  Пиано

  Солфеж и пиано 

  Китара

  Акордеон

  Български народни танци

  Изобразително изкуство

  Английски език

  Работно време

  Работно време на библиотеката:

  Работа с читатели:

  Понеделник: 9:30 - 17:30 

  Вторник: 9:30 - 17:30

  Сряда: 9:30 - 13:00 

  Четвъртък: 9:30 - 17:30

  Петък: 9:30 - 17:30

  Почивни дни: събота, неделя и всички официални празници

  Контакти

  Адрес: 1574  София, ул. "Гео Милев" 136

  • email: thitaliste_svetlina1921@abv.bg

  Председател: 0888439256

  Секретар:

  • Сл.тел.: 02/8734875
  • GSM: 0884514178

  Библиотекар:

  • GSM: 0894635332
  • Сл.тел.: 02/8734291