Слатински родове

  Потребителски рейтинг: 0 / 5

  Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
   

  ТОТОВИ 1: Разказва Бойко Донев - племенник на Любен Грозданов

  ГРОЗДАН СТОИЧКОВ ТОТОВ  има 3-ма  сина и една дъщеря:  Дъщеря - Христена  Грозданова  Стоичкова - Занова

  Син- Стоян Грозданов Стоичков

  Син - Славко Грозданов Стоичков

  Син- Димитър  Грозданов  Стоичков

  Вторият син  на Гроздан Стоичков Тотов  е  Стоян Грозданов Стоичков, който има две деца- дъщеря : Гергина Тасева  и наследници -Боян и Любчо;

   и  син Методи Грозданов  с наследници Валентин Методиев Стоянов и дъщеря  Цветанка Божкова - живеещи в Слатина.

  Третият син на Гроздан Стоичков Тотов  е  Славчо Грозданов Стоичков с наследници Огнян Грозданов и дъщеря - Ангелина Недокланова- която  живее в Лозен.

  Дъщерята на Гроздан Стоичков Тотов  е Христина Грозданова Стоичкова - Занова  с наследница - Стоянка Димитрова  Цветанова  и децата й : Траян  и Данчо - живеещи в Горубляне

  Синът : Димитър Грозданов Стоичков и съпругата му Стоилка Кръстева  имат две деца :  дъщеря - Мария Донева  (наследници на Мария са Бойко Донев, който има дъщеря Мария) 

   и син - Любен  Димитров Грозданов  - няма наследници.

   Любен Димитров Грозданов /Жабето/  е  роден на 26.10.1941 година, живял в Слатина на улица „Мъдрен“, починал - 17.04.2011 година.  

  Завършва българска филология в СУ „Св.Св.Кл Охридски“ и става учител по български език и литература в квартал Ботунец. 

  Като член на Настоятелството на читалище „Светлина 1921“  от 1960 до 1996  -  36 години активно участва в културния живот на Слатина. 

  Любен Грозданов е създател на клуб "Роден край“ в читалището. Отдава изключително много време  и  енергия за събиране материали на терен по историята за Слатина и Софийско. Това са автентични сведения по краезнание, разказани от свидетели и той, като наблюдателен летописец, убедително ни запознава със живота на жилавото племе - софийските шопи, чийто принцип  е : „ А, полека, та убаво“.

  Автор е на  книгите : „Софийските шопи“, „Кратка историята на с. Слатина-Софийско“ и на редица статии в списание „Сердика“. Изследовател е на  шопския хумор,  традициите, обичайте и песните на шопите. Той е и главен редактор  на  сборника „Подуяне през вековете“, в който има три  негови очерка,  написани с много любов и носталгия за живота на шопите в Софийските села. 

  Преживял тежко урбанизацията и панелното еднообразие на Слатина, той разказва с много любов за онези свои детските спомени, в които е запечатан светът на румените и спретнати весели „шопе“,  характерни със своя самобитен фолклор, облекла, танци и песни, живели скромно, но смислено, почитащи Бога и земята си. Чрез книгите си Любен Грозданов емоционално ни превежда през просторните селски дворове, пълни с деца, цветя и добитък, разказва ни за величието на вековните брястове и дъбове с щъркеловите гнезда на родната Слатина. 

  Умира през 2011 и ръкописа му „Детския фолклор на Софийско“  остава недовършен.

  Бащината къщата на  ул.“Мъдрен „- Слатина

  Любен Грозданов на прозореца на бащината къща 

  В двора на къщата в Слатина -:  в ляво - Стоилка  Кръстева - майката на Любен Грозданов  и съпругата на проф. Георги Нешев , седнали Любен Грозданов и проф. д-р по история Георги Нешев

  Тази снимка е от 1940 година. Малкото момиченце - като ЛАЗАРКА - третата от дясно наляво с кошничката в ръка е Мария Димитрова Донева - сестрата на Любен Грозданов. 
  Снимката е предоставена от племенника на Любен Грозданов - Бойко Донев. Момиченцето е неговата майка и сестра на автора на книгата "Кратка история на село Слатина-Софийско".
   

  Школи и курсове

  Естрада

  Пиано

  Солфеж и пиано 

  Китара

  Акордеон

  Български народни танци

  Изобразително изкуство

  Английски език

  Работно време

  Работно време на библиотеката:

  Работа с читатели:

  Понеделник: 9:30 - 17:30 

  Вторник: 9:30 - 17:30

  Сряда: 9:30 - 13:00 

  Четвъртък: 9:30 - 17:30

  Петък: 9:30 - 17:30

  Почивни дни: събота, неделя и всички официални празници

  Контакти

  Адрес: 1574  София, ул. "Гео Милев" 136

  • email: thitaliste_svetlina1921@abv.bg

  Председател: 0888439256

  Секретар:

  • Сл.тел.: 02/8734875
  • GSM: 0884514178

  Библиотекар:

  • Сл.тел.: 02/8734291