Слатински родове

  Потребителски рейтинг: 0 / 5

  Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
   

  Йошевите-7: Разказва Стоян Димитров Стоянов - правнук на Геко Йошев Маринков

  Геко Йошев Маринков / роден 12.10.1859 г. / и съпругата му Линка имат :  4 сина - Стоян, Божил, Апостол, Цветан и  2 дъщери - Василка и Еленка.

  Апостол Геков ЙОШЕВ се жени за Петра Николчева Стефанова.

  Петра била слабичка, чевръста и оправна жена. Била неграмотна.

  Раждат им се три деца : София, Сърменка и Георги.

  Малката им къщичка била на ул. „Слатинска река“ - до реката, близо до жп линията в Слатина. В двора имали зеленчукова градина и много цветя. Поливали зеленчуковата градина с модерна за времето си ръчна водна помпа. Имало и обор с животни - отглеждали крави, овце, свине и много кокошки. Млякото от кравите Апостол откарвал с кабриолет в София и го продавал на „гражданьето“. По този начин семейството се препитавало. Обработвали и не малко земя в землището на селото в местностите „Бегличко гумно“, Аерогара София, кв.“Христо Ботев“. Засявали нивите със зърнени култури - пшеница, царевица, овес, ечемик и картофи. Имали и бостан.

  Апостол имал библейска осанка. Бил среден на ръст, светъл с големи мустаци. Напомнял на благия старец от иконите в църквата. На главата си носел винаги красив овчи калпак.

  Към съпругата си и децата се отнасял с голямо почитание и обич. Сутрин отивал в центъра на село Слатина да купи мекици за всички.

  Запазена е една снимка на Апостол  Геков  Йошев с любимата му крава Куна.

  По онова време животните били добре  гледани  и обичани. Гледали на тях, едва ли не като членове на семейството. От тях зависело препитанието и благополучието на фамилията. Тази крава Апостол получил от брат си Стоян, като дар за грижите, които положил за него, когато боледувал. В продължение на много дни Апостол впрягал кабриолета и го отвеждал при лекуващият го лекар в големия град. Като отплата за тези грижи брат му Стоян обещал, че ако неговата крава отели женско теле, то ще е за Апостол. От това теле Апостол отгледа стадо хубави червеникави млекодайни животни.

  В местността „Бегличко гумно“ /днес  БАН/   Йошевите  задружно се грижели за стадата  овце.

  „Бегличко гумно“ - 1939 година 

  Когато дошъл 9 септември 1944 година новото правителство гласувало нови порядки в държавата. Селските стопани могли да отглеждат само определен брой животни, срещу това трябвало да дават на държавата „наряд“. Клането на животните ставало по определен ред и разрешение. Апостол не спазил това правило, заклал едно теле без разрешение на администрацията и попаднал в затвора. Не го осъдили много, но трябвало да престои там няколко месеца. Всеки ден баба Петра нарамвала бохчите и смирено чакала пред затворническата врата да доведат Апостол, за да му даде приготвената храна и дрехи за преобличане.

  Дошло време и Апостол бил пуснат от затвора. Всички затворници от неговия отряд, барабар със затворническата охрана били дълбоко натъжени. Благият му характер и библейското излъчване внасяли успокоение сред колегите му „престъпници“. От този момент нямало да могат да разнообразят затворническата храна с вкусните шопски манджи на баба Петра.     

   

  Баба Петра и дядо Апостол  - Слатина  

  Школи и курсове

  Естрада

  Пиано

  Солфеж и пиано 

  Китара

  Акордеон

  Български народни танци

  Изобразително изкуство

  Английски език

  Работно време

  Работно време на библиотеката:

  Работа с читатели:

  Понеделник: 9:30 - 17:30 

  Вторник: 9:30 - 17:30

  Сряда: 9:30 - 13:00 

  Четвъртък: 9:30 - 17:30

  Петък: 9:30 - 17:30

  Почивни дни: събота, неделя и всички официални празници

  Контакти

  Адрес: 1574  София, ул. "Гео Милев" 136

  • email: thitaliste_svetlina1921@abv.bg

  Председател: 0888439256

  Секретар:

  • Сл.тел.: 02/8734875
  • GSM: 0884514178

  Библиотекар:

  • Сл.тел.: 02/8734291